Duivinnen op weduwschap

De duivinnen worden gepaard op de vliegdoffers en komen twee maal op eieren. Na enkele dagen broeden worden de eieren verwijderd . Het koppelen van de vliegers is zodanig , dat de eieren van de beste vliegduiven ondergelegd kunnen worden bij de kwekers. De duivinnen brengen geen jonge groot voor het vliegseizoen. Voordeel is dat ze op Marseille nog een volle vleugel hebben en niet in de rui vallen. Nadat de tweede ronde eieren weggenomen is , gaan de duivinnen de verrijdbare ren in en alles zit op weduwschap. De heren vliegen s, morgens drie kwartier en s, avonds één uur, de dames vliegen alleen s, avonds één uur. In het begin gebruik ik een vlag , maar na enkele dagen weten ze wat de bedoeling is en trainen ze uit zich zelf.

Hoe het werkt

In de ren is een vijfentwintigdelige loketkast geplaatst waarin ze kunnen zitten, de bodem bestaat uit een beweegbaar draadrooster met een schuif er onder waarin de mest valt. Aan de ren zijn een drinkgoot en een drietal voerbakjes bevestigd , verder hangt aan de binnenzijde ook nog een bak met grit. Als het weer het toelaat staat de deur van het hok de hele dag open ( zuurstof ) ,uitgezonderd als de heren aan het trainen zijn, dan is hij dicht.

voorzijde ren

Aan de voorzijde van de ren is een deur die precies in de deuropening van het hok valt, hierdoor gaan de dames naar buiten.

Aan de voorzijde van de ren is een deur die precies in de deuropening van het hok valt, hierdoor gaan de dames naar buiten.

Aan de linker zijde van het ren is een deur die precies valt in de schuifdeur van de afdeling waarop de doffers verblijven ( als de ren naar voren gereden is ).

Aan de linker zijde van het ren is een deur die precies valt in de schuifdeur van de afdeling waarop de doffers verblijven ( als de ren naar voren gereden is ).

Alles werkt volgens een roulatiesysteem. Als de dames vliegen zitten de heren binnen en mogen niet de ren in. Het hok van de doffers is verdeeld in een linker en rechter gedeelte met een schuifdeur in het midden. Als de dames met hun training klaar zijn worden de heren naar het linker gedeelte gedirigeerd en gaat de schuifdeur enkele minuten dicht. De dames komen op het rechter gedeelte binnen en krijgen te eten en kunnen hier drinken. Na enkele minuten rijd ik de ren met zijdeur voor de open schuifdeur.

dofferhok1

dofferhok

Zicht vanuit het dofferhok.

Zicht vanuit het dofferhok.

De dames vliegen terug naar hun zitplaatsje , ren gaat dicht en wordt teruggeduwd tegen de achterwand. De tussendeur bij de heren gaat weer open. Ze mogen de buitenren in of beginnen aan hun trainingsuurtje. Na enkele dagen hebben ze in de gaten hoe het werkt en zijn er weinig problemen , de oudere duiven die het roulatiesysteem kennen nemen de nieuwelingen mee. De ren staat in het gangpad en kan naar voren en achter gereden worden. Huisvestiging van weduwschap duivinnen is zo niet moeilijk. Geen probleem dat ze de doffers horen , het inspireert de dames zelfs om niet te paren.

Na het speelseizoen mogen de vliegduiven enkele keren vuilbroeden en blijven zolang als mogelijk bij elkaar ( tot ongeveer half januari). Uit de beste vliegers worden nog enkele jonge grootgebracht door de kwekers. Deze worden in het najaar via internet verkocht ( zie ook catalogus ). I.v.m. roofvogels komen ze niet meer buiten vanaf oktober tot februari ( ze mogen wel ten alle tijden in de buitenrennen ). De kwekers worden eind oktober gescheiden en worden dan rond 16 januari gekoppeld.